6 начина за поправка на запушени тръби и как да ги поддържаме чисти

Предотвратете скъпи проблеми и ремонтни дейности

Запушените канали, запушени тръби и запушванията дълбоко във вашите тръби определено са неудобство и могат да причинят сериозни щети на тръби, арматура или уреди, ако бъдат оставени твърде дълго. Мазнини, косми, храна, отпадъци от сапун и други материали могат лесно да се натрупат в тръби и канали. Ако бъдат открити и адресирани навреме, премахването на тези често срещани запушвания може да бъде лесно решение дори за най-неопитния майстор „направи си сам“. Редовното почистване и поддръжка на вашите дренажни системи е лесен и ефективен начин за предотвратяване на скъпи проблеми и ремонтни дейности по пътя.

Как да предотвртите да имате запушени тръби

1. Използвайте обикновено домакинско бутало

Най-популярният инструмент за поправяне на запушени тръби е обикновено бутало, което можете да закупите в почти всеки магазин за домашно подобрение или. Поставете буталото върху дренажа и го натиснете здраво. Издърпайте право нагоре с лека сила. Повторете бутането и дърпането няколко пъти. Добавянето на малко вода към мивката, тоалетната или ваната може да помогне да се създаде засмукване около канала, което прави буталото да работи по-ефективно.

2. Използвайте химически дренажни разтвори

Решенията за химически дренажи са широко достъпни в магазините за хардуер и хранителни стоки. Тези достъпни почистващи препарати са лесни за използване – просто изсипете, изчакайте и изплакнете – и са чудесни за премахване на малки запушвания или упорити натрупвания. Винаги обаче четете внимателно етикета на продукта, тъй като някои от тези химикали могат да бъдат корозивни за пластмасовите водопроводни инсталации или не се препоръчват за използване в кухненски мивки.

3. Купете уред за почистване на тръби или дренажна змия

Ако сте опитвали бутало и химически препарат за почистване на дренажи с малък успех, може би е време да използвате препарат за почистване на тръби или змия. Дренажната змия е отличен инструмент, който може да се използва за премахване на запушвания дълбоко във вашите дренажни тръби и лесно се намира в магазин за домашни подобрения. Инструментът се вкарва в дренажа и се маневрира, докато запушването се избута и излезе.

4. Комбинирайте килограм перилен препарат на прах с три литра вряща вода

Дръжте съда близо до канализацията и изливайте бавно, за да предотвратите изгаряне. Промийте канала с течаща вода от крана няколко минути след това.

5. Използвайте сода за хляб и оцет за запушени тръби

Изсипете ½ чаша обикновена домакинска сода за хляб в канализацията, след което добавете ½ чаша бял оцет. Покрийте канала, ако можете. Оставете сместа да престои в канала за няколко минути. След това, за да премахнете мазнините и отломките в тръбите, изсипете пет или шест чаши вряща вода в канала. Никога не опитвайте този метод веднага след като сте използвали търговски инструмент за отваряне на канали, тъй като содата за хляб и оцетът могат да причинят вредна реакция, когато влязат в контакт с химикалите.

6. Използвайте сол и сода за хляб, за да разтворите мазнина

Изсипете ½ чаша едра сол и ½ чаша сода за хляб в канала, последвано от около шест чаши вряла гореща вода. Оставете сместа да престои поне осем часа и след това изплакнете с вода от чешмата.

Докато много запушени и бавно работещи канали могат да бъдат разрешени без помощта на водопроводчик, трябва да знаете кога да хвърлите кърпата. По-сериозните запушвания могат да принудят водата да се натрупа обратно в дома Ви, причинявайки скъпи щети на тръбите и водопроводните инсталации. Ако сте опитали някой или всички от тези методи и все още не можете да изчистите запушването, спрете това, което правите, консултирайте се с професионална фирма за водопроводни и канализационни услуги.