Храна за кучета и съвети за хранене

Какво е важно за храненето на кучето

Не прехранвайте кучето си! Не забравяйте, че вашият домашен любимец е еволюционен потомък на хищни животни и усещането за ситост директно по време на хранене може практически да липсва. А затлъстяването и наднорменото тегло не само влошават качеството на живот на кучето, но могат да доведат и до сериозни здравословни проблеми с храна за кучета.

Препоръчително е винаги да държите купи с вода и храна за кучето на едно място в апартамента. Много е полезно да използвате купи на стойка с регулируема височина – много по-естествено и приятно е кучето (особено голямото) да яде, без да навежда главата си надолу. В допълнение, купите на стойки няма да се плъзгат по пода и това също е удобно.

Осигурете спокойна среда за вашето куче по време на хранене. Няма нужда да отвличате вниманието на кучето, говорете със семейството си, обяснявайте на децата, че домашният любимец обядва и няма нужда да го безпокоите.

Винаги се уверете, че кучето има прясна питейна вода в купата, която трябва да се сменя редовно след храна за кучета

Има храни, които са изключително опасни за кучетата – в никакъв случай не ги предлагайте на любимеца си. Така например кучетата не абсорбират нишесте, така че картофите и повечето видове бебешка храна могат да бъдат вредни за тях. Мазнини, тлъсто месо, свинско, масло и маргарин, всъщност всяка мазна храна има пагубен ефект върху черния дроб на кучето, така че те никога не трябва да присъстват в менюто.

Стомахът на кучето не е адаптиран към храна с добавка на сол, подправки и сосове, така че не трябва да споделяте обяда си с кучето. Не давайте на Вашия домашен любимец следните храни, които не са предназначени за кучета: сладкиши, захар и шоколад – най-добре е той дори да не знае какъв вкус имат. Хлябът и брашното също трябва да бъдат строго изключени от храната за кучета. Повечето възрастни кучета също не усвояват млякото, така че само нискомаслените ферментирали млечни продукти са добри за тях.