Строителни отпадъци

Строителни отпадъци са всички остатъци от строителни материали като натрошени тухли, стари плочки, парчета бетон, мазилка, остатъци от тапети, стар линолеум, врати и други. Към тях спадат и продукти на разрушаване, основен ремонт, реновиране, реставрация, реконструкция на конструкции.

Според новите правила за управление на отпадъците, строителните бяха обособени в отделна категория от останалите. Това доведе до значителни промени в бранша и за гражданите по отношение на събиране, съхраняване и третиране на строителни отпадъци. В резултат на новите изисквания, след обновяването на апартамент, къща или лятна вила, те не могат да бъдат изхвърлени в контейнери за боклук.

Строителните отпадъци са тези остатъци, които се образуват след изграждането на обекти на недвижими имоти, разрушаването на стари сгради, конструкции, съоръжения, козметични и основни ремонти на помещения.

Този вид отпадък има по-хомогенен състав. Това прави сортирането му и рециклирането по-лесно и осъществимо.

За нас: Зашеви Транс ООД, ул. Орчо Войвода 8, Овча Купел, София

Телефон: 0898-450-631.

Класификация на строителните отпадъци

Всички остатъци, генерирани по време на строителството и ремонта, принадлежат към различни класове на опасност:

Разглеждаме ги:

  1. Изключително опасни.

Те не се разлагат, което е абсолютно вредно за природата от няколко века. По същество това са различни химически съединения, полимери, импрегнации от дърво.

  • Опасни

 Разлагането им отнема около 50 години, с по-малко щети върху околната среда.

  • Умерено опасни.

След разграждането на вещества от тази група се извършва по-бързо възстановяване на екосистемата.

  • Строителни отпадъци с ниска опасност.

Най-често срещаният клас в строителството и ремонта. Те се разлагат за около три години.

  • Не са опасни.

Първите две категории включват силно опасни и изключително опасни видове, генерирани от промишлено, а не строително производство. Независимо от това, към тази група принадлежат и отпадъците от демонтаж на химически и радиоактивни производствени съоръжения.

Третата група включва разтворители, бои и лакове, електрически проводници, които са загубили свойствата си и са умерено опасни.

Строителните отпадъци, принадлежащи към четвърти и пети клас, са най-безопасните в извършваната дейност. Това включва отпадъци от ремонти на апартаменти, къщи, вили, градински сгради.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *