Предимства на биореакторите за пречистване на отпадни води

Биореакторите за пречистване на отпадни води са подходящи както за едно семейство, така и за цели общини. Използват се за пречистване на замърсените води, генерирани от битовата и промишлената дейност на хората. В зависимост от размера и необходимостта има възможност да обслужват от 25 до 10000 човека. В допълнение, общинските пречиствателни станции допринасят за устойчивото развитие на района и за намаляване на замърсяването на природата и заобикалящата екосистема. И ако все още не сте решили да направите подобна инвестиция, предимствата, изброени по-долу ви дават отговора защо биоинсталациите си заслужават.

Биореакторите за пречистване на отпадни води не замърсяват околната среда

биореакторите за пречистване на отпадни води

Те не замърсяват околната среда, а технологията в тях е базирана на естествен природен процес, който в инсталациите е ускорен. Принципът на работа е базиран на естественото унищожаване на органичните отпадъци, с които се хранят бактериите и микроорганизмите, намиращи се активната утайка. Тази утайка се смесва с водата, а след процеса на пречистването се отделя от нея. Сепарирането става в едно от отделенията на биореактора, където водата се утаява. След това бистрата вода се прелива и се събира в шахта, а утайката се изпомпва и се сгъстява с помощта на автоматичен сгъстител. Използването на тази технология изключва обработка на водата с химически вещества.

Пречиствателните станции са подходящи за различни терени

Дизайнът на пречиствателните станции е компактен и удобен. Те се състоят само от един биореактор за разлика от конвенционалните, които са изградени от няколко отделни части. Друго предимство е, че не заемат място, но при нужда капацитетът им може да бъде увеличен. Биореакторът има няколко отделения, където се извършват основните процеси на третиране на водата. Конструкцията може да се монтира на двора, в мазето или в специална за това постройка. Биореакторът позволява използването му както в еднофамилни къщи, така и за заведения, хотели, дори за населени места до 10000 човека.

Биореакторите за пречистване на отпадни води имат ниски разходи за поддръжка

Както вече бе споменато, дизайнът  на биореакторите за пречистване на отпадни води е семпъл и компактен. Използваната технология е природен процес,  което прави инсталацията евтина. Наред с това поддръжката е лесна, тъй като не изисква непрекъснато наблюдение и контрол на процеса на работа. Това води до ниски разходи за поддръжка. Възможността да не се прави изцяло нова инсталация, а да се реконструира и модернизира съществуващата допълнително оптимизира разходите.

 Няма неприятни миризми

Технологията, използвана в пречиствателните станции е чрез създаване на активна утайка, съдържаща микроорганизми, които по естествен начин да пречистят отпадните води от органични вещества. В ускоряването на процеса е включено и предварително сгъстяване на утайката, което позволява на пречиствателната станция да работи с по-малко количество от нея. Активната утайка е по-концентрирана. Биореакторът съдържа установка за утайка, чрез която не само се сгъстява, но и излишното количество се отстранява, а животът ѝ се удължава. Към предимствата можем да прибавим и липсата на неприятни миризми, заради аеробния режим на работа на пречиствателната станция. Това е поредният аргумент, че биоинсталацията за пречистване на отпадни води е най-доброто решение както за отделните домакинства, така и за води, замърсени в резултат на различни промишлени производства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *