Почистване на мазе след наводнение и други бедствия

Почистване на мазе след наводнение

Основното почистване на мазе е едно от най-важните неща, които трябва да направите в процеса преди и след преместването. Противно на общоприетото схващане, това не включва просто премахване на стари боклуци. Той също така се занимава с изсушаване и изчистване на всяка вода, която може да присъства.

Независимо дали почиствате мазето си, за да се подготвите за преместване, за да освободите мазето си за продажба или изнасяне, или просто почиствате мазе за имот, който току-що сте закупили, трябва да го направите качествено.

Нека да се потопим и да поговорим повече за стъпките при почистване на мазето и какво трябва да знаете.

Съвети за разчистване на мазета и тавани

Ето няколко съвета за почистване на вашето мазе:

  • Оправете тока и водата

Водата и електричеството не се смесват. Ето защо изключването на електричеството и газа трябва да бъде първото нещо в списъка Ви за почистване на мазето. Ако не знаете местоположението на прекъсвача, незабавно се свържете с вашия електротехник.

Като цяло те могат да ви дадат няколко идеи къде да търсите и ако все още не можете да го намерите, те могат да дойдат в дома Ви, за да изключат тока вместо вас.

  • Оставете да изсъхне преди почистване

Мухълът расте за по-малко от два дни, така че изсушаването на мазето трябва да бъде основен приоритет след наводнение или теч.

Можете да използвате прахосмукачка за мокър/сух магазин или водна помпа, ако имате опит как да използвате това. Вентилатори и влагоуловител ще му помогнат да изсъхне останалата част от пътя, след като водата изчезне.

  • Почистете всички повредени елементи

Наводнението (независимо дали е от канализацията или друг източник) може да бъде токсично и да замърси консервите с праскови, царевица и печен боб в мазето Ви. Няма безопасен начин да ги почистите, така че е най-добре да ги изхвърлите.

Вие също ще искате да изхвърлите всички килими, подови настилки, стенни материали, изолация, легла и мебели, потопени във вода. (Ако имаше само леки щети от вода, някои от тези елементи могат да бъдат почистени.)

Дезинфекциране и основно почистване

  • Дезинфекцирайте  мазето

Дезинфекцирането на вашето мазе с антибактериален спрей може да помогне за унищожаването на вредни бактерии, но няма да спре всички организми да растат след инцидент с наводнение. Белината обаче може. Важно е да дезинфекцирате мазето си старателно за безопасността на вашето семейство и дома.

  • Не забравяйте да изтъркате стените

Когато мислите за почистване на мазе, първото нещо, което идва на ум, обикновено е циментовият под. Въпреки това не искате да пренебрегвате стените.

Подобно на подовете, стените могат да бъдат засегнати от водата. Ето защо е важно да почистите почти два фута нагоре по стената от пода и навсякъде, където има повреда, за да сте сигурни, че стените вече не са замърсени.

  • Добавете водоустойчива изолация

След като водата изчезне, помислете за водоустойчива изолация, която да Ви помогне да се преборите с щетите от вода в бъдеще. Това е изключително полезно, ако живеете в район, изложен на риск от наводнения, или имате по-стар дом, който е известен с течове.

За да нанесете изолацията, първо трябва да изтъркате пода добре с алкален почистващ препарат и обезмаслител. След това ще искате да отмиете почистващия препарат, да добавите фосфорна киселина и да изтъркате пода отново за около 60 минути. Оставете разтвора там за 20 минути. След това изплакнете пода три пъти. Накрая, след като изсъхне, можете да нанесете петното, което отнема около ден, за да изсъхне.

  • Погрижете се за всички необходими ремонти

Ще бъде по-лесно да видите щетите, които водата е оставила след като мазето е почистено. Това е вашият шанс да планирате ремонт или да го направите сами.Тези ремонти могат да включват разкъсване на килима, боядисване на стените или поставяне на нови стени и изолация. Без значение какво включва работата, не забравяйте да носите подходящо оборудване, за да се предпазит