Пет съвета за отслабване с веганска диета

Според проучване, хората, които следват веганска диета в продължение на приблизително 18 седмици, свалят средно четири килограма повече от тези, които спазват диети, базирани на животински продукти. Красотата на отслабването с веганска диета е, че в нея няма никакви трикове, няма твърдо ограничение на калориите. Освен това можете да ядете въглехидрати (т.е. нерафинирани въглехидрати)!

Следвайте тези пет съвета, за да отслабнете по здравословен начин и да спасите животните и планетата, докато го правите.

1. Претеглете калориите спрямо хранителната плътност

Отслабването и храненето са свързани с възвръщаемост на инвестициите. Трябва да се стремите към консумация на храни с ниско съдържание на калории, но с високо съдържание на хранителни вещества. Придържайте се към тях и не само ще се чувствате енергизирани и заситени през целия ден, но и няма да ви се налага да се занимавате с броенето на калории. Обикновено зеленчуците имат най-малко калории, като същевременно осигуряват стабилен профил на хранителни вещества – последвани от плодове, нишестени продукти (тикви, картофи, царевица и овес), пълнозърнести храни, боб и бобови растения. Съсредоточете се върху тези храни и консумирайте по-калорични растителни храни като ядки, семена и авокадо умерено.

2. Фокусирайте се върху фибрите

Постоянният глад е една от основните причини диетите да се провалят. Когато се съсредоточите върху храни с високо съдържание на фибри, ще се чувствате по-сити за по-дълго, тъй като този основен (но силно подценен) хранителен елемент се усвоява бавно. Храните с високо съдържание на фибри включват листни зеленчуци, плодове, бобови растения (включително боб, леща и грах) и овес.

3. Ограничете преработените храни

Разбира се, вегетарианските снаксове може да съдържат малко фибри, но те вероятно съдържат и калорично плътни масла и други съставки, които могат да доведат до наддаване на тегло. Прекрасно нещо е да живееш в свят, в който изобилстват веганските възможности, но това, че съществува, не означава, че трябва да се поглезим всеки ден с немлечен сладолед или вегански сирена на скара. Фокусирайте се върху растенията и се наслаждавайте на тези вегански лакомства само от време на време.

4. Тренирайте вкусовите си рецептори

Няма магическо хапче, което да спре апетита. Вкусовите ви рецептори и чревният микробиом могат да се адаптират към това, с което ги храните. С течение на времето (дайте му шест седмици или малко повече), тялото ви ще започне да жадува за по-здравословната храна, която му давате. Знаем, че това е основно упражнение на доверие, но ви уверяваме, че работи. Например, вероятно има вегетариански продукт или зеленчук, който не сте харесвали, преди да станете веган. Не сте били очаровани за първи път, когато опитате веганско сирене, но сега винаги го имате в хладилника? Виждате ли? Доверете се на процеса.

5. Сложете храна в хладилника си

Не е нужно да изписвате план или да отделяте часове за приготвяне на храна за цялата седмица, но трябва да държите под ръка здравословна храна, за да не ви се наложи да поръчате веганска пица. Подходящите храни, които да имате под ръка, включват замразени зеленчуци, зърна за бързо готвене, предварително нарязани зеленчуци и маруля, консервиран боб, хумус и сосове без масло и плодове. С добре заредената кухня няма оправдание да не ядете невероятно вкусни ястия на растителна основа.

За отслабване с хранителни добавки, вижте тук!