Международен транспорт – сухопътен или морски

Начинът на транспорт е важно съображение при планирането на процеса на превоз. Освен разходите, спешността на пратката, стойността на изпращаните стоки, както и размерът и теглото на стоките трябва да бъдат оценени при определяне на формата на превоз. В тази статия искаме да ви помогнем да определите дали международния морски транспорт или сухопътния е по-подходящ за вашите нужди.

Сухопътен международен транспорт

Сухопътен международен транспорт е един от най-често срещаните от всички видове транспорт. Той се използва широко на континенти като Европа, Африка и Северна Америка.

Пътният превоз осигурява няколко предимства пред други видове транспорт, като например

 • Ефективност на разходите
 • Бърза и планирана доставка
 • Местни, през границата, дълги или къси доставки за превоз дори в селските райони
 • Гъвкаво обслужване
 • Спестяване на разходите за опаковане
 • Проследяване и проследяване на товар и камион
 • Цялостно обслужване от врата до врата и това е едно от по-икономичните транспортни средства.

Транспортът с камиони обаче е ограничен донякъде какво може да превозва според размера на използваните превозни средства и ограниченията по размер и тегло. Друго ограничение е, че то се влияе от времето, пътните условия и движението.

Морски международен транспорт

Морската търговия представлява около 90% от световната търговия, а според UNCTAD, 1687 милиона тона (за 2015 г.) са пренесени в около 177.6 милиона контейнери, покриващи 998 милиарда тона мили (оценка за 2016 г.).

Поради размера или обема има няколко вида товари, които не могат да бъдат или е икономически неприложими за придвижване с други видове транспорт освен морето.

Океанският товар е по-евтин метод за превоз на стоки, но недостатъкът е по-дълъг транзитен период. Основното предимство на международния морския превоз на стоки и товари е, че тук няма ограничения в тегло и размери на стоките, както е при въздушния международен транспорт.

Океанският товар се използва доста широко за движение на насипни стоки като селскостопански продукти (пшеница, царевица, соя и др.), Въглища, желязна руда или за мокри насипни продукти, като суров нефт и нефт. Също така по-големи елементи с неправилна форма, включително двигатели и витла, могат да се движат и през този режим, в зависимост от чувствителността на времето за доставка.

Океанският товар също е предпочитан вид транспорт за придвижване на товари с големи обеми и тежки товари, като минерали, метали, руди, стоманени серпентини и др., Които биха били невъзможни за придвижване с въздушен товар.

Освен това предприятията поставят по-голям акцент върху въздействието върху околната среда върху корабоплаването. Въздушният товарен превоз излъчва по-голямо количество замърсяващи газове с по-малък космически капацитет в сравнение с морските товарни услуги, които се считат за много по-екологичен вид транспорт с по-голяма товароносимост.

Основните предимства на океанския товар включват:

 • Подходящ за широка гама от продукти с дълъг срок на годност
 • Големи обеми.
 • Най-екологичен сред всички видове транспорт
 • Икономичен. Линейното корабоплаване е най-ефективният вид транспорт за стоки
 • Обширно покритие по целия свят
 • Множество опции на превозвача за спедиторите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *