Класификация на персийските килими

Днес Иран, където се произвеждат персийските килими, е най-големият производител на тях, произвеждайки повече от всички останали центрове за тъкане на килими взети заедно. Всеки град, било то Тебриз, Наин, Исфахан, Кум или Габа, има свои специални тайни за тъкане на килими, така че Иран сега произвежда разнообразие от килими. Килимарството е просто процъфтяващо в почти всеки град на Иран, бившата Персия. Износът на красивите персийски килими продължава и до ден днешен към всички краища на Земята.

Достатъчно е специалист да разгледа персийските килими

За да определи точно видовете персийски килими, тоест в кой район на Иран е произведен. Важни са всякакви детайли: използваните цветове на фона и орнаментите, основния материал и качеството на вълната, вида на възела и плътността на продукта.

Ако дадем най-краткото описание на персийския килим, то това е килим с невъобразими, но с дълбок смисъл, орнаменти. В Тебриз за тях най-често се използват сини, червени или кремави фонове. Училището в Тебриз се характеризира с насипни килими със сюжетна тематика, които се отличават с най-сложни образи и мотиви. Често стихотворенията на най-големите ориенталски поети служат като източници на вдъхновение за сюжетите и често там се появяват образи на страхотен лъв или сокол.

Тебризските вълнени килими от Иран

Лесно разпознаваеми по особеностите на орнамента – четири медальона в ъглите и един голям в центъра. Централният медальон представлява луната, докато ромбичният модел, който има назъбени листа по краищата, представлява рибни люспи, които искрят, когато рибата плува по-близо до повърхността на водата, за да се наслади на отражението на луната.

Също така в Тебриз се правят истински картини, изобразяващи бойни сцени, фрагменти от известни джамии и дворци върху килими. Често идеята за образа на майстора се среща върху кориците на ръчно рисувани старинни книги. Тези персийски дизайнерски килими изглеждат страхотно в много просторни стаи с луксозен интериор.

В магазини Домтекс ще намерите качествени килими на добри цени!