Какво е натурална и био козметика за лице?

Какво е натурална и био козметика за лице?

Какво е натурална и био козметика за лице? Познаването на вашия тип кожа и нейните характеристики е първата решаваща стъпка в избора на правилните продукти и грижата за лицето ви. Не можете да овлажнявате сухата кожа по същия начин, по който третирате мазната кожа, точно както не можете да третирате набръчканата кожа по същия начин като зачервената кожа. Открийте всичко, което трябва да знаете, за да изберете правилната грижа за лицето според вашата кожа:

Суха кожа – ако епидермисът ви има участъци от сухота и се дърпа лесно, кожата ви е склонна да е суха. За да го лекувате, е необходимо да заложите на овлажняващи кремове, обогатени с подхранващи активни съставки, за да запазите цялата му мекота и красота.

Кожа, склонна към зачервяване – кожата ви зачервява ли се бързо под въздействието на студ, топлина или дори стрес? Тези зачервявания, които ви затрудняват, трябва да се лекуват с помощта на кремове против зачервяване, които дават възможност за борба с тези реакции, за лечение на розацея и други дерматити.

Увиснала и набръчкана кожа – За да предотвратите появата им трябва да ги третирате бързо, преди да се установят трайно. Препоръчва се нанасяне на крем против бръчки, който ще запълни първите признаци на стареене.

Кожа с акне – Ако страдате от проблем с акне, той може да бъде лекуван, като изберете лечение срещу пъпки.

Какво точно има в био козметиката и какво не?

Както бе споменато по-горе, сертифицираната органична козметика трябва да се състои от 95% съставки на растителна основа и най-малко 10% от всички съставки трябва да идват от сертифицирано органично отглеждане. За съставките, използвани в сертифицираната органична козметика, се прилагат същите общи изисквания, както за сертифицираната натурална козметика. Разрешени са всички съставки на растителна основа, които отговарят на изискванията на съответния печат. Особено вредните синтетични съставки, от друга страна, са забранени.

Следните съставки определено не се съдържат в сертифицираната органична козметика:

 • алуминиеви соли
 • Парабени (консерванти)
 • силикони
 • пластификатори (фталати)
 • минерални масла, парафини
 • Повърхностно активни вещества на петролна основа
 • Химически UV филтри
 • Емулгатори (PEG)
 • синтетични аромати
 • микропластмаси
 • Багрила (CI номер)
 • Микропластмаси

Вместо минерални масла, сертифицираната органична козметика използва растителни масла и восъци например. Друг пример, етеричните масла се използват вместо синтетични аромати. Вместо емулгатори като PEG се използват лецитин, глюкозид на мастни киселини, захарен емулгатор, захарен естер, пчелен восък, сорбитан оливат или микроклетъчна емулсия. Химическите UV филтри се заменят с минерални пигменти като титанов диоксид и цинков оксид. Сода бикарбонат, лимон, хвощ, бентонит и много други замениха алуминиевите соли.

Вече знаем, че натуралната козметика се справя без много съставки, които са вредни за околната среда или здравето, а вместо това използва безвредни съставки от природата.