Каква рамка за баланс колело да предпочетем

Рамките за баланс колелото се разделят по две характеристики: форма и материал, от който са направени. Така наречените „дамски велосипеди“ са най-популярните велосипеди за баланс – този тип има по-ниска рамка, така че детето ви може лесно да постави крака си отгоре и да седне удобно. Този удобен баланс байк– благодарение на по-ниската рамка, дори деца с ръст 80 см могат да го карат. Но на пазара има и високи рамки, които са по-добри за по-големи деца. Материалът на рамката е идентичен с материала, от който е направен целият велосипед. Има метални (стомана, алуминий, композит, магнезиева сплав) и дървени велосипеди.

Дървена или металена рамка за баланс колело

Точно така – кой материал да изберете? Трябва ли да се съсредоточите върху екологично чисти дървени баланс колела или върху по-здрави метални. Независимо дали са стоманени или алуминиеви? Няма правилен отговор, защото всеки вариант има своите плюсове и минуси. Материалът, който решите да изберете, ще определи теглото, издръжливостта и обхвата на регулиране на баланс колелото.

Плюаове и минуси на материала

  • Дървените баланс байкове могат да бъдат по-тежки и да имат по-малко възможности за регулиране на височината на седалката и кормилото. Регулирането обикновено не е гладко. И те могат да се настроят само в две или три позиции. В производството обикновено се използва шперплат, който всъщност може да бъде доста тежък. Но на пазара ще намерите и много по-леки баланс байкове, направени от брезова дървесина. Дървените модели са обичани заради тяхната естетика и стил. Също и факта, че с правилното импрегниране те са устойчиви на различни атмосферни условия.
  • Стоманените баланс байкове са дори по-тежки от дървените, но предлагат най-издръжливата рамка. Те позволяват използването на набор от различни удобни аксесоари. Като спирачки и ключалки за завъртане, но тъй като обикновено са по-евтини, често нямат тези функции. Стоманеното баланс колело също може да бъде податливо на корозия.
  • Алуминиевите баланс байкове са много по-леки и по-здрави и устойчиви на ръжда. Предлагат се и модерни велосипеди от магнезиева сплав. Дори са по-леки от алуминиевите, а също така гасят много добре вибрациите.

Регулиране на височината на кормилото и седалката

Когато решавате да закупите баланс колело, проверете дали има регулиране на височината както на кормилото, така и на седалката. Това ви прави много по-лесно да приспособите основните параметри на баланс байка към височината на вашето дете. Достатъчният обхват на регулиране означава, че някои модели ще бъдат добри както за двегодишни деца, които тепърва започват своето приключение на две колела, така и за четиригодишни деца. Регулируемият баланс байк ще ви издържи по-дълго. Също така и ще осигури по-голямо удобство за вашето дете. Също така проверете дали регулирането е плавно или рязко. Някои модели с метална рамка имат плавно регулиране.

Дървените баланс байкове имат няколко степени на настройка. Методът на настройка оказва значително влияние върху удобството. При някои модели ви е необходим шестограмен ключ, за да промените височината на кормилото или седалката. Но разбира се не винаги го имате под ръка. Решение с резе може да бъде по-добър вариант, тъй като не се нуждаете от допълнителни инструменти, за да го използвате.