Интересни факти за бялото вино

Като потребители, смятаме, че знаем всичко за бялото вино, но това не е така. Ето някои интересни факти за бялото вино.

История на бялото вино

Историята на бялото вино е пълна с интересни факти, не всики широко известни. Трудно е да я отделим от тази на червеното. Смята се, че за пръв път бялото вино се е появило в Древна Гърция, а по-късно благодарение на Византия се разпространява по целия свят.

Може да се предположи, че бялото вино се е появило в резултат на експерименти и усъвършенстване на уменията на древните винопроизводители. Най-тъжното е, че е невъзможно да се определи кой пръв е открил рецептата за напитката.

Независимо от това, сега е бялото вино е изключително популярно. Произвежда се във всички винени региони по света.

За нас: Via Vinera, Централен офис София, бул. Ботевградско шосе  459. Телефон за връзка: +359 2 89 22 332.

Класификация

Почти всяка винопроизводителна страна има собствена класификация на вината. Но най-общо казано, белите се делят по същия начин като червените.

По отношение на съдържанието на захар, бялото вино може да бъде сухо, полусухо, сладко и полусладко:

Сухото вино съдържа не повече от 4 грама захар на литър.

Полусухото – 4-18 грама.

Полусладкото вино съдържа 18–45 грама.

Сладкото – над 45 грама.

Според съдържанието на въглероден диоксид, белите вина са разделени на неподвижни – това е всичко, което е без мехурчета, а пенливите – с мехурчета.

По отношение на алкохолното съдържание има обогатени вина, към които се добавя алкохол, и класически, при които алкохолът се появява в резултат на ферментация.

Сухо бяло вино: от какво се прави, как да изберем и пием

Сухото бяло вино е напитка, съдържаща не повече от 0,3% захар, в резултат на което има приятна киселинност, която може да се различава по своята интензивност в зависимост от сорта грозде. Прави впечатление, че този сорт вино може да се направи от голямо разнообразие от грозде, дори могат да се използват черни плодове.

От какво се прави сухо бяло вино

При производството на всяко вино, първото нещо, което трябва да направите, е да се погрижите за качеството на суровините, от които се прави тази напитка. Най-популярните сортове грозде за сухо бяло се считат за савиньон блан, шардоне и ризлинг. Могат да се използват и други сортове грозде, чиито плодове са обелени и имат почти безцветен сок. Някои вина често са кръстени на сорта грозде, от който са произведени. Най-популярните индустрии се управляват от Франция, Италия и Германия.