Значение на входящите линкове

Входящите линкове носят допълнителна стойност на сайта и повишават неговия рейтинг. Те са един от ключовите фактори за SEO оптимизацията. Когато един сайт направи препратка към друг, това е намек към Гугъл, че този сайт заслужава по-висок ранг в неговата PageRank класация по съответните ключови думи. Логично е, че колкото повече линкове има към вашия сайт, толкова по-висок е неговият ранг. От това се определя и позицията на сайта ви на страницата с резултатите на търсачката. Като целта на всеки бизнес е неговият сайт да е на първо място. Въпреки това, изграждането на връзки може да крие и своите рискове, тъй като има неблагонадеждни сайтове, които не само, че няма да допринесат за растежа на рейтинга на вашия сайт, но и ще му повлияят негативно.

Линк билдинг профил

Предпоставка за изграждането на положителен линкинг профил е да имате сериозна стратегия за придобиване на връзки. На първо място трябва да обърнете внимание от какви страници идват вашите входящи връзки. Линковете от качествени страници се оценяват високо от Гугъл. Обратно, връзките от “unfollow” сайтове ще имат негативно въздействие върху репутацията на вашия сайт. Съответно, това ще доведе до понижаване на ранга му. Ключово място във вашата стратегия трябва да заемат линковете от различни домейни. Важно е да знаете, че ако линковете идват често от един и същи сайт, Гугъл ще го отчете като опит за манипулиране на неговия алгоритъм и е възможно да ви санкционира. И не на последно място, препоръчително е входящите линкове да са придобити от страници, чийто теми са близки до съдържанието на вашия сайт.

SEO стратегия

Както вече стана ясно, придобиването на линкове не може да бъде самоцелно. То е част от стратегията за оптимизация на сайта ви, спрямо изискванията и принципите на SEO. Затова получаването на правилните линкове не е лесна задача. Това е целенасочена дейност, основаваща се на ясна стратегия и тактики, големи усилия, постоянство и достатъчно отделено време.  Затова, най-добрият съвет към вас е да се доверите на SEO специалисти и да поверите печеленето на подходящите връзки за сайта ви на тях.