Газови калорифери

Калориферите са предназначени за отопление на въздуха в отоплителни, вентилационни и климатични системи. Една от препоръките при използване на калорифери е въздухът да бъде с максимално допустимото съдържание на химически агресивни вещества. Нагревателите се класифицират по вид в зависимост от топлообменника. Калориферите могат да бъдат водни, парни и електрически. Каква е разликата между прилагането на всеки от тях и кой да изберем?

Водонагревателят

Водонагревателят може да се използва като топлообменник с междинен топлоносител. Ако вземем предвид целта на парния калорифер, тогава той се прилага за отопление на въздуха в отоплителните системи. В зависимост от топлотехниката и аеродинамичните параметри, нагревателите за въздух (въздушните нагреватели) се разделят на триредови и четириредови. В зависимост от свързващите размери, нагревателите за въздух на всеки модел се разделят на 7 числа. Така че как да изберете правилния калорифер и да не се заблуждите. Както вече споменахме, нагревателите, в зависимост от това кой източник на топлина се използва в тях, се делят на вода, пара, електрически и фреон.

Топлопредаващите

Топлопредаващите елементи на въздухонагревателите, като правило, са стоманени тръби, оборудвани с ребра външна повърхност. Такава конструкция на тръбата увеличава площта и по този начин ефективността на пренос на топлина. Охлаждаща или отоплителна среда преминава през ребрата тръби вътре, тя може да бъде вода, пара или фреон, а отвън има потоци въздух, който се нагрява или охлажда при контакт с тръбите. Принципът на работа на такава схема се основава на факта, че охлаждащата течност има по-голям коефициент на топлопреминаване спрямо въздушните потоци. Реберната структура на нагревателя представлява метални плочи, монтирани върху тръби, или навити на тръби.

Калорифер е отоплително устройство, което се монтира вътре в канала за подаване на въздух. Видовете нагреватели са водни и електрически.

Газо-въздушни калорифери и камини.

По дизайн се предлагат газо-въздушни калорифери и камини с изгорели газове в комина и без специални комини. Най-удобните са най-новите устройства.

Отоплителни уреди без изпускане на горивни продукти в комина. Тези устройства не изискват комини, тъй като въздухът за горене се поема и продуктите от горенето се отстраняват директно през външната стена на помещението.

Газо-въздушните калорифери и камини работят на природен (или втечнен) газ или течно гориво. Предпоставка за безопасната работа на нагревателите е наличието на защитна автоматика, която осигурява контрол на запалването и изключване на горивото, когато пламъкът изгасне.

Повече информация можете да намерите тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *